Keskusteltiin TPU vs GPU vs CPU suorituskyky ja erot (2024)

Teknologian kehittyessä myös tietokonejärjestelmissä käytettävää laitteistoa päivitetään vastaamaan yleisön vaatimuksia. Aiemmin siellä oli CPU (Prosessori) tietokonejärjestelmissä. Myöhemmin esiteltiin GPU (Grafiikkaprosessointiyksikkö) on vienyt kuvien renderöinnin ja kuvankäsittelyn uudelle tasolle. Nykyään tekoälyn aikakaudella meillä on TPU (Tensorin prosessointiyksikkö). Kaikki nämä kolme ovat prosessoreita, jotka on kehitetty suorittamaan tiettyjä tehtäviä tietokoneella. Tässä artikkelissa puhumme siitäero CPU:n, GPU:n ja TPU:n välillä.

Keskusteltiin TPU vs GPU vs CPU suorituskyky ja erot (1)

CPU tai keskusyksikkö suorittaa kaikki aritmeettiset ja loogiset toiminnot. Toisaalta GPU:n tehtävänä on renderoida ja käsitellä kuvia tai grafiikkaa. TPU on Googlen kehittämä erityinen prosessorityyppi. Sitä käytetään neuroverkon käsittelyyn TensorFlow'n avulla. CPU voi tehdä useita tehtäviä, mukaan lukien kuvan renderöinti. Mutta korkeampi kuvantoiston taso vaatii erillisen prosessorin, GPU:n. Siksi huippuluokan pelit vaativat aina erillisen näytönohjaimen.

Mikä on CPU?

CPU tulee sanoista Central Processing Unit. Se on tietokoneen aivot, koska se hoitaa kaikki tehtävät, joita käyttäjä suorittaa tietokoneessaan. Prosessori suorittaa kaikki aritmeettiset ja loogiset laskelmat, jotka tarvitaan tehtävän suorittamiseen. CPU:n tarkoituksena on ottaa syötettä tietokoneeseen liitetyistä laitteista, kuten näppäimistöstä, hiirestä jne., tai ohjelmointiohjelmistosta ja näyttää tarvittava tulos.

CPU:n komponentit

CPU koostuu seuraavista kolmesta osasta:

  1. CU (ohjausyksikkö)
  2. ALU (aritmeettinen ja looginen yksikkö)
  3. Rekisterit

Keskusteltiin TPU vs GPU vs CPU suorituskyky ja erot (2)

Ohjausyksikkö CPU:ssa

Ohjausyksikkö (CU) on yksi CPU:n osista, joka hakee ohjeet päämuistista ja purkaa ne komennoiksi. Nämä komennot lähetetään sitten ALU:lle, jonka tehtävänä on suorittaa nämä käskyt, ja lopuksi tulos tallennetaan päämuistiin.

ALU (aritmeettinen ja looginen yksikkö) prosessorissa

ALU, kuten nimestä voi päätellä, on CPU:n komponentti, jonka tehtävänä on suorittaa aritmeettisia ja loogisia laskelmia tai operaatioita. Lisäksi ALU voidaan jakaa kahteen osaan, nimittäin AU (aritmeettinen yksikkö) ja LU (looginen yksikkö). Näiden kahden yksikön tehtävänä on suorittaa aritmeettisia ja loogisia operaatioita.

ALU suorittaa kaikki suorittimen vaatimat laskelmat. ALU vastaanottaa komennot ohjausyksiköltä. Saatuaan nämä komennot se käsittelee ne laskemalla ja tallentaa sitten lopputuloksen päämuistiin. ALU suorittaa seuraavat kolme toimenpidettä:

  1. Loogiset operaatiot: Näitä toimintoja ovat AND, OR, NOT, NAND, NOR jne.
  2. Bittisiirtooperaatiot: Bittisiirtotoiminto tarkoittaa bittien siirtymistä oikealle tai vasemmalle tietyllä määrällä paikkoja.
  3. Aritmeettiset operaatiot: Yhteen-, vähennys-, kerto- ja jakolasku ovat aritmeettisia operaatioita.

Rekisteröityminen CPU:ssa

CPU koostuu useista rekistereistä. Näihin rekistereihin kuuluu sekä yleis- että erikoisrekisterit. Yleisrekisteriä käytetään tietojen väliaikaiseen tallentamiseen. Toisaalta erikoisrekistereihin tallennetaan ALU:n suorittamien aritmeettisten ja loogisten operaatioiden tulokset.

Mitä ovat CPU-ytimet?

CPU-ytimet ovat reittejä, jotka koostuvat miljardeista mikroskooppisista transistoreista. CPU käyttää ytimiä tietojen käsittelemiseen. Yksinkertaisesti sanottuna CPU-ydin on CPU:n peruslaskentayksikkö. Ytimen määrä on suoraan verrannollinen suorittimen laskentatehoon. CPU-ytimet määrittelevät, pystyykö CPU käsittelemään useita tehtäviä vai ei. Olet ehkä kuullut seuraavan kahden tyyppisen prosessorin:

  • Yksiytiminen CPU
  • Moniytiminen CPU

Yksiytiminen CPU pystyy käsittelemään vain yhden tehtävän kerrallaan, kun taas moniytiminen suoritin pystyy käsittelemään useita tehtäviä kerrallaan. Jos järjestelmääsi on asennettu moniytiminen suoritin, voit tehdä useita tehtäviä kerrallaan, kuten selata Internetiä, luoda asiakirjan tai laskentataulukon Microsoft Office -ohjelmissa, muokata kuvia jne. samaan aikaan.Kuinka monta CPU-ydintä tarvitsetriippuu siitä, minkä tyyppistä työtä teet tietokoneellasi.

Mikä on GPU?

GPU tulee sanoista Graphics Processing Unit. GPU:ta käytetään useissa sovelluksissa, mukaan lukien kuvien ja videoiden renderöinnissa. Pelialalla grafiikkakorteilla on ratkaiseva rooli. GPU on näytönohjaimen pääkomponentti. Grafiikkakortteja on kahta tyyppiä, nimittäin integroidut näytönohjaimet ja erilliset näytönohjaimet. Integroitu näytönohjain on se, joka on integroitu tietokoneen emolevyyn. Integroidut GPU:t eivät pysty käsittelemään korkean tason tehtäviä, kuten huippuluokan pelaamista. Tästä syystä, jos olet huippuluokan pelaaja, sinun on asennettava tietokoneellesi erillinen näytönohjain. Tämän lisäksi raskaan ohjelmiston suorittamat kuvan- ja videoeditointitehtävät vaativat myös erillisen näytönohjaimen.

Lukea:Mihin GPU-laskentaa käytetään?

Mitä eroa on GPU:lla ja grafiikkakortilla?

Vaikka termejä GPU ja Graphics Card käytetään vaihtokelpoisesti, molemmat termit eivät ole samoja. Katsotaanpa, mikä ero on näiden kahden termin välillä?

GPU on näytönohjaimen osa, kun taas näytönohjain on laitteisto, joka on varustettu eri komponenteilla, mukaan lukien GPU, muisti, jäähdytyselementti, tuuletin jne. GPU on näytönohjaimen sydän, koska kaikki laskelmat Kuvien käsittelyyn ja renderöimiseen tarvittavat GPU hoitaa. Toisin kuin CPU:ssa, GPU:ssa on satoja tai tuhansia ytimiä. Nämä pienet GPU:n ytimet vastaavat yksinkertaisista monimutkaisiin laskelmiin.

Lukea:Ero DDR3 vs DDR4 vs DDR5 grafiikkakorttien välillä.

Mikä on TPU?

TPU tulee sanoista Tensor Processing Unit. Se on Googlen kehittämä prosessori käsittelemään neuroverkon käsittelyä TensorFlow'n avulla. TensorFlow on ilmainen ja avoimen lähdekoodin ohjelmistokirjastotekoälyjakoneoppiminen.

Googlen kehittämän TPU:n ydin koostuu kahdesta yksiköstä, nimittäin MXU:sta (Matrix Multiply Unit) ja VPU:sta (Vector Processing Unit). Matrix Multiply Unit suorittaa matriisilaskelmia ja toimii 16–32-bittisessä liukulukumuodossa, kun taas Vector Processing Unit suorittaa float32- ja int32-laskelmia.

Google on kehittänyt Cloud TPU:n tarjoamaan maksimaalista joustavuutta ja suorituskykyä tutkijoille, kehittäjille ja yrityksille. TPU:iden kehittämisen päätavoitteena on minimoida suurten ja monimutkaisten hermoverkkomallien kouluttamiseen tarvittava aika. Cloud TPU nopeuttaa koneoppimissovelluksissa käytettävän lineaarisen algebran laskentaa. Tämän ansiosta TPU:t pystyvät minimoimaan tarkkuuteen kuluvan ajan, kun on kyse suurten ja monimutkaisten hermoverkkomallien koulutuksesta. Jos harjoittelet hermoverkkomalleja TPU:n kanssa integroidulla laitteistolla, se kestää tunteja, kun taas saman tehtävän suorittaminen toisella laitteistolla voi kestää viikkoja.

Lukea:Lisää prosessoriytimiä tarkoittaa parempaa suorituskykyä?

TPU vs GPU vs CPU: Vertailu eri tekijöiden perusteella

Verrataan näitä kolmea prosessoria eri tekijöillä.

ytimet

  • prosessori: Prosessorin ytimien lukumäärään kuuluu yksi (yksiydinprosessori), 4 (neliydinprosessori), 8 (kahdeksanydinprosessori) jne. Prosessoriytimet ovat suoraan verrannollisia sen suorituskykyyn ja tekevät siitä myös moniajoa.
  • GPU: Toisin kuin suorittimessa, grafiikkasuorittimessa on useista sadaista useisiin tuhansiin ytimiä. GPU:n laskelmat suoritetaan näissä ytimissä. Näin ollen GPU:n suorituskyky riippuu myös siinä olevien ytimien määrästä.
  • TPU: Googlen mukaan yhdessä Cloud TPU -sirussa on 2 ydintä. Jokainen näistä ytimistä käyttää MXU:ita nopeuttamaan ohjelmia tiheiden matriisilaskelmien avulla.

Arkkitehtuuri

  • prosessori: CPU:ssa on kolme pääosaa, nimittäin CU, ALU ja rekisterit. Rekistereistä puhuttaessa CPU:ssa on 5 erityyppistä rekisteriä. Nämä rekisterit ovat:
    • Akku
    • Ohjerekisteri
    • Muistin osoiterekisteri
    • Muistin tietorekisteri
    • Ohjelman laskuri
  • GPU: Kuten yllä selitettiin, grafiikkasuorittimessa on useista sadaista useisiin tuhansiin ytimiä. Näissä ytimissä tehdään kaikki kuvankäsittelyyn ja kuvan renderöintiin tarvittavat laskelmat. Arkkitehtonisesti GPU:n sisäisessä muistissa on laaja käyttöliittymä point-to-point-yhteydellä.
  • TPU: TPU:t ovat Googlen suunnittelemia koneoppimiskiihdyttimiä. Koneoppimisen kiihdyttimillä on potentiaalia tehostaa koneoppimistehtäviä. TPU:n ytimet koostuvat MXU:sta ja VPU:sta, jotka pystyvät suorittamaan vastaavasti matriisi- ja liukulukulaskelmia.

Tehoa

  • prosessori: Suorittimen käyttämä teho riippuu sen ytimien määrästä. Kahdeksanytiminen prosessori kuluttaa tehoa noin 95-140 wattia, kun taas 16-ytiminen prosessori kuluttaa noin 165 wattia.
  • GPU: GPU voi kuluttaa jopa 350 wattia virtaa.
  • TPU: TPU:ssa luku- ja kirjoitusprosessi suoritetaan puskurille ja muistille, minkä ansiosta tehon optimointi voidaan saavuttaa.

Lukea:Mikä on System on a Chip (SoC)?

Onko TPU vai GPU parempi?

Sekä TPU että GPU ovat prosessointiyksiköitä. Edellinen on Tensor Processing Unit ja jälkimmäinen Graphics Processing Unit. Molempien prosessorien työ on erilainen. Grafiikkaprosessorin osana GPU:n tehtävänä on tehdä kuvien hahmontamiseen tarvittavia laskelmia. TPU on suunniteltu käsittelemään neuroverkon käsittelyä TensorFlow'n avulla.

Kumpi näistä kahdesta on parempi, riippuu sovelluksista, joihin käytät niitä. Pilvi-TPU:t on optimoitu tiettyjä työkuormia varten. Joissakin tilanteissa GPU:n tai CPU:n käyttö on parempi koneoppimiskuormien suorittamiseen. Katsotaan milloin voit käyttää TPU:ta ja GPU:ta.

GPU:n käyttö on TPU:ta parempi keskikokoisissa ja suurissa malleissa, joissa on suurempi tehollinen erä, TensorFlow-mallit eivät ole saatavilla Cloud TPU:ssa jne.

TPU:n käyttö on GPU:ta parempi matriisilaskelmia vaativissa malleissa, malleissa, joiden koulutus kestää viikoista kuukausiin, malleissa, joissa on suurempi tehollinen erä jne.

Onko TPU nopeampi kuin CPU?

TPU on Tensor Processing Unit. Google kehitti sen käsittelemään hermoverkkojen käsittelyä TensorFlow'n avulla. TPU:n suunnittelun tavoitteena on minimoida neuroverkkomallien kouluttamiseen tarvittava aika. Googlen mukaan hermoverkkomallien koulutus TPU-integroidulla laitteistolla kestää tunteja, kun taas sama voi kestää viikoista kuukausiin, kun se tehdään muilla laitteilla. Siksi TPU on nopeampi kuin CPU.

Keskusteltiin TPU vs GPU vs CPU suorituskyky ja erot (2024)

FAQs

Which is better, CPU, GPU or TPU? ›

In conclusion, CPUs, GPUs, and TPUs are the cornerstones of modern computing. CPUs offer versatility and single-threaded performance, GPUs excel at parallel computing and graphics-intensive tasks, and TPUs are the go-to choice for accelerating machine learning and deep learning workloads.

What is the advantage of using TPUs over GPUs? ›

TPUs offer superior speed and energy efficiency, making them ideal for large-scale training and inference in AI applications. The parallel processing capabilities of GPUs make them indispensable for things like graphics rendering, scientific computing, and cryptocurrency mining.

Why is GPU better than CPU for deep learning? ›

This dual capacity for parallel and batch processing significantly reduces computation time and increases throughput, making GPUs especially suited for real-time or near-real-time applications in deep learning.

Is TPU faster than GPU kaggle? ›

TPU: Generally much faster than GPUs for specific machine learning tasks, especially when dealing with massive datasets. However, they require code optimization for TPU architecture and are less flexible for general-purpose computing.

Is TPU the same as CPU? ›

TPUs are powerful custom-built processors to run the project made on a specific framework, i.e. TensorFlow. CPU: Central Processing Unit. Manage all the functions of a computer.

When to use TPU? ›

When to use TPUs
  1. Quick prototyping that requires maximum flexibility.
  2. Simple models that do not take long to train.
  3. Small models with small, effective batch sizes.
  4. Models that contain many custom TensorFlow operations written in C++
  5. Models that are limited by available I/O or the networking bandwidth of the host system.

Can PyTorch run on TPU? ›

PyTorch runs on XLA devices, like TPUs, with the torch_xla package. This document describes how to run your models on these devices.

Why is a GPU more suitable for 3D graphics than a CPU? ›

First, GPU rendering is usually faster than CPU rendering, especially for scenes with high resolution, complex lighting, and many textures. This is because GPUs have more cores and can handle parallel tasks better than CPUs.

What are the disadvantages of GPU over CPU? ›

Disadvantages of GPUs compared to CPUs include: Multitasking—GPUs can perform one task at massive scale, but cannot perform general purpose computing tasks. Cost—Individual GPUs are currently much more expensive than CPUs. Specialized large-scale GPU systems can reach costs of hundreds of thousands of dollars.

Why use CPU instead of GPU? ›

GPU cores are less powerful than CPU cores and have less memory. While CPUs can switch between different instruction sets rapidly, a GPU simply takes a high volume of the same instructions and pushes them through at high speed. As a result, GPU functions play an important role in parallel computing.

Is 16gb RAM enough for deep learning? ›

Large Datasets and Deep Learning Models: Deep learning models, especially with large-scale datasets, often require more memory due to the increased complexity and computational demands. In such cases, it is advisable to have 32GB or more of RAM, and sometimes even higher depending on the specific requirements.

Why GPU not CPU for AI? ›

Because of its faster clock speed and fewer cores, the CPU is more suited to tackling daily single-threaded tasks than AI workloads. While the GPU handles more difficult mathematical and geometric computations.

Why use TPU instead of GPU? ›

Tensor Processing Unit (TPU)

Compared with GPUs, they're specifically designed to have slightly lower precision, which makes sense given that this makes them more flexible to different types of workloads.

Is TPU faster than GPU for Pytorch? ›

Performance Benchmarks: Benchmarks comparing TPUs and GPUs on similar tasks often show TPUs excelling in tasks optimized for their architecture, offering faster training times and more efficient processing.

How fast is TPU compared to CPU GPU? ›

Is TPU faster than CPU? TPUs are 3x faster than CPUs and 3x slower than GPUs for performing a small number of predictions.

What is the difference between CPU and GPU and TPU in Colab? ›

In Google Colab, CPU is used to perform common tasks like data processing, executing Python code, etc. GPU is a graphics processing unit. Google Colab offers GPUs from NVIDIA, such as Tesla K80, Tesla T4 and Tesla P100, which are used exclusively for graphics work.

Should my CPU or GPU be better? ›

At the core of any PC setup is the CPU (central processing unit), the most crucial processor of the computer. While GPUs shine in parallel processing, the CPU excels in actions requiring intricate sequential computations and program executions, managing everything from complex decision-making to basic arithmetic.

What is CPU better at than GPU? ›

The CPU handles all the tasks required for all software on the server to run correctly. A GPU, on the other hand, supports the CPU to perform concurrent calculations. A GPU can complete simple and repetitive tasks much faster because it can break the task down into smaller components and finish them in parallel.

What is the difference between CPU GPU TPU parallel processing? ›

CPUs are optimized for sequential processing, whereas GPUs are for parallel processing, making them well-suited for applications like machine learning, scientific simulations, cryptocurrency mining, video editing, and image processing. GPUs come in two types: Integrated and Discrete .

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Van Hayes

Last Updated:

Views: 5637

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Van Hayes

Birthday: 1994-06-07

Address: 2004 Kling Rapid, New Destiny, MT 64658-2367

Phone: +512425013758

Job: National Farming Director

Hobby: Reading, Polo, Genealogy, amateur radio, Scouting, Stand-up comedy, Cryptography

Introduction: My name is Van Hayes, I am a thankful, friendly, smiling, calm, powerful, fine, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.